ژل رویال (به انگلیسی: Royal jelly) یا ژله رویال که در فارسی با نامهای دیگری همچون شهد شاهانه، عسل ملکه، شاه انگبین، شهد یا عسل سلطنتی، ژله سلطنتی، شیر ملکه، غذای ملکه و ... شناخته میشود.
ژل رویال بوسیلهی غدد مخصوصی در سر زنبور عسل ساخته میشود. ماده اولیهی مورد استفاده در ساخت این ماده، عسل و گرده گل است. این ژل غذای ملکه زنبوران عسل است و برای تغذیهی لاروهای خارج شده از تخم نیز استفاده میشود. البته موضوع بسیار جالب این است که ملکه دو نوع تخم میگذارد. نوع اول که آنرا بارور نمیکند و تبدیل به زنبوران نر میشود و نوع دوم، تخمهای بارور شده است که این قابلیت در آنها وجود دارد که به زنبور کارگر که از لحاظ جنسیت ماده است تبدیل شود یا ملکه شود. عاملی که در این تمایز نقش دارد نوع تغذیهی لاروهای خارج شده از تخمهای بارور شده است.
تخم و لاروهایی که از تخم خارج شده اند
بطور کلی لاروها پس از خروج از تخم به مدت سه روز با ژل رویال تغذیه میشوند. پس از سه روز اگر تغذیه لارو با ژل رویال ادامه یابد، آن لارو قابلیت تبدیل شدن به ملکه را دارا است. اما اگر با غذای دیگری که به آن ژل کارگری گفته میشود تغذیه شود آن لارو به زنبور کارگر تبدیل میشود. پس در اینجا نقش تعیین کنندهی ژل رویال در شکل گیری ملکه مشخص شد.
ژل رویال به لحاظ طعم، کمی ترش و گَس است اما دارای ترکیباتی است که اثرات درمانی غیر قابل تصوری به آن بخشیده است. این محصول شگفت انگیز حاوی انواعی از اسیدهای آمینه، اسیدهای چرب، کربوهیدرات، ویتامینهای گروه Bو برخی ویتامینهای دیگر، انواع مواد معدنی، استیل کولین، تستوسترون، پپتیدهای شبهه انسولین و ترکیبات آنتی بیوتیکی و آنتی اکسیدان مختلف است.
بدلیل افزایش آگاهی نسبت به اثرات و خواص درمانی این ماده، تقاضای جهانی برای این محصول طبیعی تولید شده توسط زنبور عسل در حال افزایش است.
ترکیبهای موجود در ژل رویال
ژل رویال غنی از انواع مختلف پروتئینها، اسیدهای آمینه، مقداری قند و دارای انواع مواد معدنی (آهن، کلسیم و پتاسیم، روی، مس و ...) و انواع ویتامینها (گروه B، A، C، D و E) است و در کل تا کنون 185 ترکیب مختلف در آن شناسایی شده است.
ژل رویال بدلیل دارا بودن ترکیبهای منحصر بفرد متنوعی از جمله اسید چرب غیر اشباع 10- هیدروکسی 2- دِسِنوئیک اسید (10-HDA) -که تنها در ژل رویال وجود دارد- و استیل کولین در تقویت سیستم ایمنی و دفاعی بدن بسیار موثر است و ترکیبهای موجود در آن موجب جلوگیری از پیر شدن و حفظ زیبایی و جوانی پوست میشود.
روش اول- بصورت خالص
هر روز صبح و عصر بصورت ناشتا، از ژل رویال خالص به مقدار توصیه شده در زیر زبان گذاشته تا به آرامی ذوب و جذب شود (حداقل 2 دقیقه) و سپس یک قاشق مربا خوری عسل میل شود. این روش بیشترین اثر درمانی را دارد.
● لازم به ذکر است بسته به علت مصرف و شرایط مصرف کننده، در هر وعده نیم گرم (به اندازه یک نخود) و حتی بیشتر ژل رویال باید استفاده شود و حداقل مصرف برای حصول نتیجه 25 گرم در یک ماه برای بزرگسالان است که در برخی از بیماریها بایستی ادامه یابد.
روش دوم- مخلوط ژل رویال با عسل
مصرف روزانه 3-1 قاشق مربا خوری از مخلوط عسل و ژل رویال به صورت ناشتا در زیر زبان به نحوی که به آرامی این مخلوط با بزاق حل و جذب شود.
نکاتی در مورد استفاده از ژل رویال:
1- استفاده از ژل رویال بصورت دورههای 6-4 هفتهای است و بین هر دو دوره، حدود 3-2 هفته وقفه در نظر گرفته شود.
2- ژل رویال خالص بایستی در فریزر نگهداری شود. همچنین بهتر است ژل رویال بصورت خالص مصرف شود و انواع پودر یا کپسول آن ممکن است خواص کمتری نسبت به ژل رویال خالص داشته باشد.
3- حداقل نیم ساعت قبل و بعد از مصرف ژل رویال، غذا یا مایعات مصرف نشود.
4- در مورد میزان و نحوهی مصرف با نظر متخصص انجام شود.
عوارض جانبی احتمالی ژل رویال
- در بیماران مبتلا به آسم یا حساس به محصولات زنبور عسل، بایستی با مشورت متخصص و رعایت جوانب احتیاط مصرف شود. در این زمینه میتوان در بار اول مصرف به اندازه یک دانه عدس در زیر یا روی زبان قرار داد و 2-1 دقیقه صبر نمود. اگر علایم حساسیت از قبیل سوزش، خارش، تورم و التهاب ایجاد نشد، حساسیت وجود ندارد و در وعده های بعد مقدار مصرف افزایش یابد تا به مقدار توصیه شده برسد. البته در درمان آسم از ژل رویال استفاده شده است.
- در صورت استفاده زیاد از ژل رویال پیش از خواب، ممکن است موجب بیخوابی شود.
- در ماه های اولیه بارداری با احتیاط و مشورت متخصص
- در صورت مصرف زیاد ژل رویال، در برخی افراد ممکن است باعث افت فشار خون شود.
تفاوت کیفی ژل رویال ایرانی و وارداتی:
- رعایت صحیح شرایط نگهداری ژل رویال (دمای 15- تا 20- درجه سانتیگراد) از زمان تولید تا مصرف در ژل رویال ایرانی. در حالی که ژل رویال خارجی بصورت قاچاق وارد میشود.
- استفاده از تغذیهی مداوم با شربت شکر و ... در تولید ژل رویال وارداتی که عمدتاً چینی است.
- استفاده از داروهای آنتی بیوتیک و ضد کنه در طول دوره تولید در اغلب ژل رویالهای وارداتی
- وجود انواع تقلب در 50-40 درصد از ژل رویال چینی و وارداتی از جمله وجود بقایای لارو زنبور عسل که به لحاظ شرعی نیز مصرف لارو منع شده است.
بستن *نام و نام خانوادگی * پست الکترونیک * متن پیام |